Kamuoyu Duyurusu
Kamuoyuna Duyurulur, Son günlerde kamuoyunda gündeme gelen “Yenidoğan Olayları” hakkında hastanemizle ilgili asılsız …
Panik atak son zamanlarda en çok rastlanan vakalar arasında yer almaya başladı.Peki panik atak nedir?Panik atak belirtileri nelerdir?Tedavisi mümkün müdür?gibi sorularla birçok detaylandırılması gereken önemli bir konudur.
Panik atak; kişinin günlük rutin hayatında görünürde herhangi bir tehlike yokken, beklenmedik bir zamanda ortaya çıkan kısa süreli korku nöbetleridir. Kişinin şikayetleri arasında boğulma hissi ve nefes alamama, soluğu yetmiyormuş gibi yoğun korku hissi, kalp çarpıntısı veya bu çarpıntının kulaklarda duyulması hissi, baş dönmesi, kontrolü kaybetme, çevresindeki insanların kendi bedenindeki değişiklikleri algılayacaklar kaygısı, terleme, her an bayılacakmış gibi yoğun şekilde ölüm korkusuyla beraber fenalaşma belirtileri göstermektedir. Panik nöbetindeki kişilerde yarattığı şokla beraber oluşan ifadeler arasında “kalp krizi geçiriyorum. Nefesim duruyor. Bayılıyorum. Aklımı yitirebilirim. Bacaklarım uyuştu sanırım yürüyemeyeceğim. Kontrolümü tamamıyla kaybediyorum” düşüncesiyle beraber aniden etrafında en yakın hastane arayışına girebilir. Bu ifade edilen cümleler panik atak nöbeti yaşayan herkeste görülmez. Panik atak nöbeti yaşayan bireylerde belirttiğim cümlelerin bir kaçını yaşadığını düşünürsek bu durumu felaketleştirme yorumlarıyla birlikte kişide panik atak denilen durum gelişebilir. Panik atak aniden başlayıp şiddetlenen 10 dakika kadar süren yoğun korku ve sıkıntı nöbeti olarak tam anlamıyla belirtebiliriz.
Kişinin felaketleşen düşünceleriyle birlikte, bedeni her zamankinden farklı tepkiler vermiş olması kişinin bedenine normalden daha fazla dikkatini vermesiyle başlar. Felakete yönelik yorumlar kişinin korkularının artmasına ve bedensel belirti şikayetlerin artmasını tetikler. Genellikle panik atak yaşayan bireyler mevcut durumlarının ömür boyu süreceğini ve hiç iyileşemeyeceklerini düşünürler. Her şeyden önce kendini güvende hissetmezler. Aslında güven duygusu en çok ihtiyaç duydukları şeydir. Panik atak şikayetleri birkaç hastalığa benzerlik gösterebilir. Öncelikle bireylerin tıbbi bir muayeneden geçmesi istenir. Kişinin EKG, kan sayımı, solunum fonksiyon testi ve tiroid testlerine bakıldıktan sonra herhangi bir olumsuz durum yoksa kişi uygun tanı ve doğru tedavinin planlanacağı ruh sağlığı uzmanı bir hekime görünmesi tavsiye edilir. Panik atak hastalarında tedavi yöntemlerinde psikoterapinin yanında farmakolojik (ilaç) tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Panik atak nöbetlerinde kişinin yapabilecekleri nefes alışlarını kontrol etmeye çalışabilir, nefes hızının düşmesi en önemli noktalar arasındadır. Atak anında hızlı nefes alıp vermeler veya nefes alamadığı düşüncesiyle, kaygılar çoğalır çok hızlı nefes alıp vermeye başlar. Bu noktada panik atak semptomları belirginleşir. Vücudunuzu sakinleştirmeye,kaslarınızın gevşemesi için gevşeme tekniklerini öğrenip, deneyimleyebilirsiniz. Her gün en az yarım saatlik yürüyüşler yapılabilir.
Özel İstanbul Şafak Hastanesi
Kamuoyuna Duyurulur, Son günlerde kamuoyunda gündeme gelen “Yenidoğan Olayları” hakkında hastanemizle ilgili asılsız …
Gelecekteki muhtemel hastalık ve sakatlığın riskini, ciddiyetini ve süresini en aza indirecek veya engelleyecek, …
Sağlığınız için geç kalmadan iletişime geçin.
Sağlığınızı bekletmeyin.