blog-post

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?

author image

Son dönemlerde ‘‘benim çocuğumda dikkat eksikliği var. Acaba benim çocuğumun da böyle bir durumu var? diyen veli sayısı ve ‘‘sınıfımdaki birçok çocukta dikkat eksikliği var’’ diyen öğretmen sayısı her geçen gün artış göstermektedir.

Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğunun 3 alt tipi vardır. Dikkat eksikliği olan tip, hiperaktivitesi olan tip ve dürtüselliği olan tip. Dikkat eksikliği; dikkatini belli bir noktaya odaklayamama, kolayca dikkatin dağılmasıdır. Hiperaktivitesi olan tiplerde aşırı uzun sürede yerinde oturamama, otururken kıpır kıpır olma hali, çok konuşma gibi kendini gösteren belirtir. Dürtüselliği olan tiplerde ise bireyin kendi kontrol edememesi halidir. Dikkat eksikliğinin nedenlerini genel olarak inceleyecek olursak; kalıtım, duygusal travmalar, ateşli hastalıklar, doğum zorluğu, yetiştirilme ve çevresel faktörler olarak ele alabiliriz. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun belirtileri çocuğun yaşına uygun olmayan yetersiz süresi, yaşa uygun olmayan hiperaktivite ya da ikisinin bir görülme halidir. Bozukluğun akademik, zihinsel ya da öğrenme sorunlarının yanında davranış ve duygusal sorunları da kapsamaktadır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan bireylerde genel olarak

belirtileri dalgınlık, tutarsızlık, dağınıklık, saldırgan davranışlar, sosyal ilişkilerde sorunlar, koordinasyon güçlüğü, sakarlık olarak karşılaşabiliriz. Dikkat eksikliği olan her çocuk hiperaktivitesi olmayabilir ya da hiperaktivitesi olan bir çocuğun dikkat eksikliği olmayabilir. Çocuklarda okul öncesi birçok belirtiyi göstermekle birlikte okula başlamasıyla tanı konulmaktadır.Tanının konulabilmesi için özellikle 7 yaş öncesi var olan belirtilerin olması,en az 6 ay boyu kalıcı ve sürekli olması, birden fazla ortamlarda görüldüğü, belirgin bir şekilde kişinin yaşamında hem akademik ve sosyal hayatında olumsuzlukların var olduğu durumda tanı için gerekli koşullardır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavi edilmezse yetişkinlikte de devam edebilecek bir bozukluktur. Genel bakış zeka seviyesiyle arasında bir bağlantının olup olmamasının endişesi ise ‘’normalüstü ya da üstün zekalı çocuklarda bu bozukluk olmaz ’’ diye bir durum bulunmamaktadır. Her yaş grubunda görülen bir bozukluktur. Bu bozukluğu sadece ilaç tedavi eder düşüncesinin yanı sıra sadece ilaç tedavi etmez. Tedavi uzun soluklu psiko-pedagojik destekle güçlendirilmelidir. Peki dikkat eksikliği olan çocuklara nasıl yaklaşılmalıdır? Günlük programlar yapılmalıdır. Özellikle dikkat eksikliği olan çocukların en önemli ihtiyacı iç disiplin geliştirebilmektedir. Ebeveynlerin aldıkları kararlarda tutarlı olmaları çok önemlidir. Çocuğunuzun gün içerisindeki doğrularına odaklanın. Çocuğu olumlu duygularla motive edin. Farklı öğrenme kanallarını deneyerek çocuğunuz için öğrenme stilleri geliştirin.

Sınıf öğretmeni, rehberlik birimi ile mutlaka iletişim halinde bulunun. İlk başlarda 20 dk ile başlayarak ilerleyen süreçlerde 30-40 dk olarak çalışmalarınızda arttırmalar yapın. Zaman tutarak ideal zaman aralığında sorumluluklarını yerine getirdiğinde ödüllendirmelerde bulunun. Çalıştığı ortamda dikkat dağıtacak materyalleri kaldırın.

Özel İstanbul Şafak Hastanesi

En Son Sağlık Yazılarımız

blog-post

Kamuoyu Duyurusu

Kamuoyuna Duyurulur, Son günlerde kamuoyunda gündeme gelen “Yenidoğan Olayları” hakkında hastanemizle ilgili asılsız …

blog-post

Koruyucu Sağlık Hizmetleri

Gelecekteki muhtemel hastalık ve sakatlığın riskini, ciddiyetini ve süresini en aza indirecek veya engelleyecek, …

Özel İstanbul Şafak Hastanesi

Sağlığınız için geç kalmadan iletişime geçin.
Sağlığınızı bekletmeyin.

Randevu Al