blog-post

ÇOCUKLARDA ÖKSÜRÜK

author image

Havaların soğuması ve okulların da açılmasıyla birlikte çocuklarda nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar da arttı. Bu hastalıklara bağlı olarak görülebilen yada farklı nedenlerden kaynaklanan öksürük şikayetleri de ailelerin hastanelere en sık başvurma sebepleri arasında yerini aldı.

Öksürük solunum yolu hastalıklarının en önemli ve en sık görülen semptomlarından biridir. Aileleri korkutan, oldukça sıkıntı yaratan bir şikayet olması sebebiyle de çocukların bugünlerde en sık hastaneye getirilme nedenleri arasında yerini almıştır.

Öksürük solunum sisteminden sekresyonların, yabancı maddelerin atılmasında önemli rolü olan koruyucu bir reflekstir.

Dört haftadan daha kısa süren öksürüğün en sık nedeni viral enfeksiyonlardır. Öksürük dört haftadan kısa sürüyorsa, nezle-grip gibi hastalıklarla birlikte başlamışsa, çocuğun muayenesinde önemli bir sorun yada beraberinde eşlik eden başka bir hastalık yoksa ayrıntılı tetkike gerek duyulmaz.Ancak dört haftadan uzun süren her öksürük ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.Bu nedenle de mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor.

Öksürüğün pek çok nedeni olabilir. Nezle-grip, farenjit, geniz akıntısı, reflü, astım, verem, kalp yetmezliği gibi hastalıklar öksürüğün sebebi olabilir.

Öksürüğün süresi ve şekli nedeninin saptanmasında bize yol gösterir. Geceleri ortaya çıkan,kuru-balgamsız öksürük çoğunlukla viral üst solunum yolu hastalıklarına yada alerjiye bağlıdır.Çocuk uykuya daldıktan hemen sonra başlayan öksürükler geniz akıntısı, sinüzit ve reflüye bağlı olabilmektedir.

Egzersiz, hareket, gülme-ağlama ile artış gösteren öksürükler ise astıma bağlı olabilmektedir. Boğuk, kaba bir sesle havlar tarzda öksürük grupta görülmektedir. Boğmacada öksürük nöbet şeklinde ve haykırır tarzdadır.

Öksürük olması durumunda aileler kesinlikle öksürük şurubu vermemeliler. Çünkü biliyoruz ki bu ilaçların tedavide genellikle etkinliği olmadığı gibi istenmeyen yan etkileri de olabilmektedir. Öncelikle çocuklarına bol sıvı ve iyi bir beslenme desteği sağlayıp,burnun tıkalı olmamasına özen göstermeliler.

Eğer yüksek ateş öksürüğe eşlik ediyorsa, kriz şeklinde ise,gece öksürüğü çocuğun ve ailenin uyumasına engel oluyorsa, öksürük aniden başladıysa, balgamlı bir öksürük varsa ve yeni doğan döneminden itibaren ilk 3 ayda görülen öksürüklerde aileler mutlaka bir çocuk hekimine başvurmalılar.

Özel İstanbul Şafak Hastanesi

En Son Sağlık Yazılarımız

blog-post

Kamuoyu Duyurusu

Kamuoyuna Duyurulur, Son günlerde kamuoyunda gündeme gelen “Yenidoğan Olayları” hakkında hastanemizle ilgili asılsız …

blog-post

Koruyucu Sağlık Hizmetleri

Gelecekteki muhtemel hastalık ve sakatlığın riskini, ciddiyetini ve süresini en aza indirecek veya engelleyecek, …

Özel İstanbul Şafak Hastanesi

Sağlığınız için geç kalmadan iletişime geçin.
Sağlığınızı bekletmeyin.

Randevu Al